ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΜΣ
Καλωσήλθατε
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών "Αειφορική Γεωργία, Διαχείριση φυσικών πόρων και τρόφιμα" έχει καταργηθεί και δεν δέχεται νέους μεταπτυχιακούς φοιτητές (Νόμος 4485/17). Οι πληροφορίες για τα νέα ΠΜΣ πρέπει να αναζητηθούν στις ανακοινώσεις του Τμήματος στην Ιστοσελίδα agro.auth.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των Τομέων.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ καλύπτει τους επιστημονικούς κλάδους που σχετίζονται με την πρωτογενή και τη δευτερογενή παραγωγή, τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων με γεωργική σημασία.
Το Πρόγραμμα παρέχει στους φοιτητές βασικές επιστημονικές αρχές και ολοκληρωμένες γνώσεις και μεθόδους που θα τους καταστήσουν ικανούς επιστήμονες τόσο για την παραγωγή νέας γνώσης στη γεωπονική επιστήμη, όσο και στη μετάδοση των γνώσεων αυτών στις επερχόμενες γενεές.
Οι στόχοι του ΠΜΣ είναι:
· Η προαγωγή της γνώσης στο συγκεκριμένο αντικείμενο κάθε μιας από τις Ειδικεύσεις που παρέχονται από το Τμήμα.
· Η ενίσχυση της γεωργικής έρευνας στη χώρα μας που θα συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας όσο και στην στήριξη του έργου των γεωπόνων και άλλων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στη γεωργία γενικά.
· Η κάλυψη των αναγκών σε ειδικούς επιστήμονες που είναι απαραίτητοι για τη στελέχωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
· Η κάλυψη των αναγκών σε ειδικούς επιστήμονες για τη στελέχωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών.
· Η κατάρτιση ειδικών επιστημόνων που προέρχονται από άλλες χώρες.
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
Το πρώτο, πλήρως οργανωμένο, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Γεωπονίας λειτούργησε το 1972. Στο πρόγραμμα αυτό υπήρχαν οι τρεις μεταπτυχιακές ειδικεύσεις:Γενετική Βελτίωση των Φυτών και Γεωργία, Ζωοτεχνία και Διατροφή Αγροτικών Ζώων και Έγγειες Βελτιώσεις.
Με την Υ.Α. Β7/29/31.12.1993 το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος αναμορφώθηκε παρέχοντας μεταπτυχιακές σπουδές για λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και Διδακτορικού στις παρακάτω επτά Ειδικεύσεις:
Γενετικής Βελτίωσης και Φυσιολογίας Φυτών, Εγγείων Βελτιώσεων, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Οικονομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Επιστημών Φυτοπροστασίας, Οικολογίας-Διαχείρισης Αγροσυστημάτων,
Το Πρόγραμμα αναμορφώθηκε εκ νέου το έτος 2000 (Υ.Α. Β7/233/23.09.2000) ώστε να παρέχει μεταπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου σε οκτώ (8) Τομεακές και τρεις (3) Διατομεακές Ειδικεύσεις. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των γεωπονικών επιστημών. Το Πρόγραμμα υποστηρίχθηκε τόσο από τα 107 Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος αλλά και από μέλη ΔΕΠ άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Από το 2014 με την Υπουργική απόφαση αριθμ. 209912/Ζ1 (ΦΕΚ 3613/31-12-2014) και τίτλο «Αειφορική Γεωργία, Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Τρόφιμα» λειτουργεί το υφιστάμενο πρόγραμμα με 8 Τομεακές και 2 Διατομεακές Ειδικεύσεις
Κατά τη μακρόχρονη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Σχολής πολλοί φοιτητές ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους λαμβάνοντας το σχετικό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές δευτέρου επιπέδου που οδηγεί στη λήψη Διδακτορικού Διπλώματος και την αναγόρευση σε διδάκτορα του Τμήματος Γεωπονίας.
Μεγάλος αριθμός αυτών των αποφοίτων στελεχώνει σήμερα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, τα εθνικά ερευνητικά ιδρύματα, το Υπουργείο Γεωργίας καθώς και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Πολλοί επίσης απόφοιτοι των μεταπτυχιακών προγραμμάτων διαπρέπουν ως ερευνητές, ως μέλη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και ως ελέυθεροι επαγγελματίες στην αλλοδαπή.